Search

Kváskové pečivo

kvaskove pecivo-s

Každou středu čerstvé kváskové pečivo.

  • Chléb,
  • bagety a rohlíky,
  • koláče a šátečky,
  • pirohy a ovocné mřížky.

 

KVÁSKOVÉ PEČIVO z Vizovic: www.prirodnipecivo.cz

neobsahule vejce, mléko ani cukr, slazeno obilnými sirupy, ovocem.

Bez chemie, vajec, mléka a cukru. Sladké pečivo slazeno pouze ovocem, slady a obilným mlékem.

 

Co je kváskové pečivo?

Základem našich výrobků je kváskové pečivo, které je drtivou většinou dietologů a výživových poradců považováno za zdravější a snáze stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, se kterou pracovali již před 4000 lety staří Egypťané. Vnitřní slupka obilného zrna obsahuje stopy kvasinek a mléčné bakterie. Smícháním vody a mouky pak dochází za příznivé teploty k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie jsou odpovědné za typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, takže kváskový chléb i pečivo vydrží déle čerstvé. Mikroorganismy přítomné v kvásku se postarají během dlouhé doby kynutí těsta (doba kynutí musí být mnohem delší než u těsta kvasnicového) o takové změny v mouce, které ji činí lépe stravitelnější. Díky dlouhé době kynutí a působením mléčného kvašení se také rozkládá fytin, složka přítomná v celozrnné mouce. Fytin je vápenato-hořečnatá látka přítomná ve slupce zrna a v klíčcích.

 

Na rozdíl od kváskového pečiva u běžného kvasnicového pečiva, kde kynutí probíhá díky kvasnicím velmi rychle (snižují se tak finanční náklady na výrobu), není fytin dokonale rozložen. Organismus tedy nevyužije všechny minerály navázané na fytin a navíc toto pečivo nadýmá.

 

Díky kvásku se v těstu nachází i aminokyseliny, které nebyly v původním pšeničném zrnu. Jde především o enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na jednodušší, které tělo dokáže lépe přijmout a využít. Také toto předtrávení ušetří tělu mnoho energie spojené s náročností trávení. Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemně nakyslou chuť.

 

Kváskové celozrnné pečivo s kvalitně rozloženým fytinem:

  • Je mnohem lépe stravitelné,
  • dodává do našeho těla minerální látky,
  • nezpůsobuje překyselení žaludku a následné pálení žáhy,
  • má výrazné antioxidační vlastnosti,
  • reguluje hladinu glukózy v krvi,
  • je používáno jako prevence proti některým typům rakoviny,
  • posiluje imunitu a nervový systém,
  • pomáhá odstraňovat škodlivé látky z organizmu.