Kváskové pečivo
Každou středu čerstvé kváskové pečivo.
- Chléb,
- bagety a rohlíky,
- koláče a šátečky,
- pirohy a ovocné mřížky.
KVÁSKOVÉ PEČIVO z Vizovic: www.prirodnipecivo.cz
neobsahule vejce, mléko ani cukr, slazeno obilnými sirupy, ovocem.
Bez chemie, vajec, mléka a cukru. Sladké pečivo slazeno pouze ovocem, slady a obilným mlékem.
Co je kváskové pečivo?
Základem našich výrobků je kváskové pečivo, které je drtivou většinou dietologů a výživových poradců považováno za zdravější a snáze stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, se kterou pracovali již před 4000 lety staří Egypťané. Vnitřní slupka obilného zrna obsahuje stopy kvasinek a mléčné bakterie. Smícháním vody a mouky pak dochází za příznivé teploty k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie jsou odpovědné za typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, takže kváskový chléb i pečivo vydrží déle čerstvé. Mikroorganismy přítomné v kvásku se postarají během dlouhé doby kynutí těsta (doba kynutí musí být mnohem delší než u těsta kvasnicového) o takové změny v mouce, které ji činí lépe stravitelnější. Díky dlouhé době kynutí a působením mléčného kvašení se také rozkládá fytin, složka přítomná v celozrnné mouce. Fytin je vápenato-hořečnatá látka přítomná ve slupce zrna a v klíčcích.
Na rozdíl od kváskového pečiva u běžného kvasnicového pečiva, kde kynutí probíhá díky kvasnicím velmi rychle (snižují se tak finanční náklady na výrobu), není fytin dokonale rozložen. Organismus tedy nevyužije všechny minerály navázané na fytin a navíc toto pečivo nadýmá.
Díky kvásku se v těstu nachází i aminokyseliny, které nebyly v původním pšeničném zrnu. Jde především o enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na jednodušší, které tělo dokáže lépe přijmout a využít. Také toto předtrávení ušetří tělu mnoho energie spojené s náročností trávení. Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemně nakyslou chuť.
Kváskové celozrnné pečivo s kvalitně rozloženým fytinem:
- Je mnohem lépe stravitelné,
- dodává do našeho těla minerální látky,
- nezpůsobuje překyselení žaludku a následné pálení žáhy,
- má výrazné antioxidační vlastnosti,
- reguluje hladinu glukózy v krvi,
- je používáno jako prevence proti některým typům rakoviny,
- posiluje imunitu a nervový systém,
- pomáhá odstraňovat škodlivé látky z organizmu.